Repkový med

 

Ponuku repkového medu z produkcie našich včelníc nájdete v našom e-shope na tomto linku tu Repkový med e-shop

 

Repkový med je med, ktorý včely produkujú z nektáru repky olejnej. Vytáča sa ako jeden z prvých medov. Je ľahko stráviteľný vďaka Repkový med vyššiemu obsahu jednoduchých cukrov - glukózy a fruktózy. Má najnižší obsah sacharózy spomedzi medov – len 0,7%. Pôsobí upokojujúco a uvoľňuje napätie. Obsahuje látky na ozdravenie buniek: lizofény a drasíny na predchádzanie starnutia a o 30 aktívnych látok viac než ostatné druhy medov. Repkový med obsahuje najviac esenciálnych aminokyselín zo všetkých kvetových medov, preto je v štátoch USA, západnej a severnej Európy vysoko cenený.
Na Slovensku patrí paradoxne zatiaľ medzi najlacnejšie medy, pretože spotrebitelia len pomaly objavujú jeho čaro. Slovákov často mätie aj jeho vzhľad (kým neochutnajú), čistý repkový med je totiž biely ako bravčová masť a pre mnohých spotrebiteľov je medom "len tmavý med".

Je vhodný na dýchacie problémy. Obsahuje alkaloid - bazicin, ktorý má protirakovinové účinky. Odporúčaný je hlavne na problémy s hrdlom a chrípku. Bohatý na bielkoviny blahodárne pôsobí na srdce. Posilňuje funkciu srdcového svalu a viaže na seba voľné radikály v organizme, ktoré spôsobujú starnutie. V kozmetike sa repkový med používa na detoxikačné medové masáže. Repkový med milujú hlavne deti - jednak pre jeho sladkú jemnú chuť a jednak preto, že natretý na chlieb nesteká po prstoch.
Repkový med po vytočení je žltej až tmavožltej farby. Tekutý priezračný med je schopný behom týždňa skryštalizovať, pričom zmení svoju farbu na bielu (bielo-žltkastú) a konzistenciou pripomína skôr bravčovú masť v pohári, ako med.

 

Aby bolo možné repkový med dobre naberať a natierať napr. na chlieb s maslom, je vhodné ho upraviť tzv. "pastovaním".
Pastovanie je fyzikálny proces - miešanie medu viachranným hranolom v špeciálnom veľkokapacitnom pastovacom stroji, pri ktorom dochádza k mechanickému rozdrveniu veľkých kryštálov na malinké, ktoré už ďalej "nerastú" Repkový pastovaný med si preto aj po niekoľkých rokoch uchová krémovú podobu a veľmi ľahkú naberateľnosť.

Ako je už spomenuté vyššie, je to často prvý jarný med, ktorý je z prevažnej časti z repky olejnej (biela farba medu), ale môže obsahovať aj prímes z medu ovocných stromov (žltohnedá farba medu).

 

Rozkvitnutá repka olejná na poli

Repka olejná je poľnohospodársky veľmi cenná plodina, často sa pestuje na veľkých rozlohách. Po rozkvitnutí sa zažltia veľké lány repkových polí jagavou žltou farbou a priťahujú nielen pohľady nás ľudí, ale i včely.

Včelári často hovorievajú, že "včely na repke priam besnejú".....súvisí to hlavne s tým, že znáška z repky predstavuje v niektorých lokalitách prvú mohutnejšiu znášku a dostáva včelstvo rýchlo do sily, včelstvo prudko rastie a následne hrozí že sa vyrojí.

Pri dobrom počasí poskytuje repka olejná dostatok kvalitného nektáru, ktorý včely zbierajú z kvetov aj dlho do večera.

 

 

 

 

Ponuku repkového medu z produkcie našich včelníc nájdete v našom e-shope na tomto linku tu Repkový med e-shop

NÁKUPNÝ KOŠÍK

 x 

Prázdny košík

UŽÍVATEĽSKÝ PANEL

KTO JE ONLINE

Práve tu je 75 návštevníkov a žiadny člen on-line




www.Slovensky-Med.sk™ na Google+ | SpeedTech - všetko pre ozvučenie Vášho automobilu

Copyright © 2013 - 2016 Peter Pišák - Apis Original™ - www.Slovensky-Med.sk™ Všetky práva vyhradené.

TOPlist

Stránka bola načítaná za 0.003 sekúnd

Darčeky - vtipné a originálne darčeky