Otázky a odpovede

 

Aký med je lepší - kvetový, alebo medovicový???

Na takúto otázku je veľmi ťažko odpovedať.... je to ako pýtať sa, ktoré víno je lepšie - biele, alebo červené???

Najlepšie túto otázku rozrieši sám spotrebiteľ - konzument medu, podľa vlastnej chute. Niekomu chutí med kvetový, iný zase dáva prednosť medu tmavému - medovicovému, ba sú aj takí vyhranení konzumenti, ktorí pod pojmom "pravý včelí med" rozumejú len med medovicový - ten "tmavočierny horský".

Kvetové medy sa od medovicových medov značne odlišujú svojim zložením, farbou aj arómou a chuťou.

Ak sa na med pozeráme ako na liečivú substanciu z pohľadu apiterapie, nachádzame iné uplatnenie pre kvetové a iné pre medovicové medy.

 

Prečo med kryštalizuje?? Neznamená to že doň včelári pridávajú cukor??

Kryštalizovanie je prirodzenou vlastnosťou medu - dôkazom že med je skutočne pravý, chemicky a tepelne neupravovaný...

Falšovanie medu cukrom je dnes u nás bezpredmetné - cielene to snáď žiaden poctivý včelár neurobí, inak by sa dopúšťal podvodu na svojich zákazníkoch. A dnes sa už podvod pomerne rýchlo dá odhaliť a takýto včelár rýchlo príde o svoju klientelu, aj dobré meno. Príliš veľká strata...

Proces kryštalizácie medu - vytváranie kryštálikov cukru, ovplyvňuje vzájomný pomer glukózy a fruktózy - dvoch hlavných zložiek medu.

Čím je v mede viac glukózy (hroznového cukru), tým rýchlejšie sa zmení na kompaktnú kryštalickú hmotu.

Medy s vyšším obsahom fruktózy (napr. agátový med) ostávajú dlho tekuté.

Skryštalizovaný med nie je biologicky menej hodnotný, ako med tekutý.

Skryštalizovaný med možno priviesť späť do stavu tekutosti opatrným zohrievaním vo vodnom kúpeli, pri teplote 45 stupňov Celzia, aby sa nezničili biologicky aktívne látky v mede.

 

Ako správne skladovať med??

1. Med si zaslúži kvalitný obal - najlepšie sklo, so závitovým uzáverom, ktorý ho chráni pred preniknutím vzdušnej vlhkosti a nepríjemných pachov.

2. Med neskladujeme v kovových obaloch, ktoré reagujú s kyselinami obsiahnutými v mede (napr. hliníkové mliekarenské konvy)

3. Med chránime pred priamym slnkom

4. Med skladovaný pri teplote 10-15 stupňov celzia si udrží kvalitu minimálne 2 roky.

 

Prečo je med z dvora včelára iný ako z obchodu???

Rozdiel medzi medom zo supermarketu a medom kúpeným priamo od včelára je naozaj veľmi veľký, aj keď sa zložením cukrov približujú.

Drobní včelári sa po vytočení medu a jeho vyčírení (jednoduchá filtrácia cez husté sitá) snažia tento predať čo najrýchlejšie spotrebiteľom. Preto väčšinou med inak neupravujú, len ho naplnia do spotrebiteľských obalov.

Veľkospracovávatelia medov, nakupujúci med od rôznych zdrojov, sa usilujú o istú homogenizáciu - v rámci druhu (kvetový med, medovicový).

Preto medy často vzájomne miešajú, zahrievajú, zbavujú ich voskových čiastočiek a peľových zŕn.....reagujú aj na požiadavky supermarketov - udržať na pultoch čo najdlhšie tekutý produkt príťažlivej farby...(chemická úprava).

Na etiketách medov v supermarketoch si často (ba takmer vždy) môžete prečítať, že sa jedná o med z krajín EU a mimo EU, čo však s tradičným slovenským medom má pramálo spoločného.

Preto treba kupovať kvalitu - najlepšie priamo od včelára!!

NÁKUPNÝ KOŠÍK

 x 

Prázdny košík

UŽÍVATEĽSKÝ PANEL

KTO JE ONLINE

Práve tu je 107 návštevníkov a žiadni členovia on-line




www.Slovensky-Med.sk™ na Google+ | SpeedTech - všetko pre ozvučenie Vášho automobilu

Copyright © 2013 - 2016 Peter Pišák - Apis Original™ - www.Slovensky-Med.sk™ Všetky práva vyhradené.

TOPlist

Stránka bola načítaná za 0.004 sekúnd

Darčeky - vtipné a originálne darčeky