Peľ

 

Ponuku sušeného včelieho peľu z produkcie našich včelníc nájdete v našom e-shope na tomto linku tu Sušený včelí peľ e-shop 

 

Peľ vzniká v samčom pohlavnom orgáne kvetu - peľnici za účelom oplodnenia blizny. Je hlavným zdrojom bielkovín pre Peľvčelu medonosnú a plod. Pri jeho zbere ho lietavka (staršia včela ktorí lieta mimo úľa) prenáša na 3. páre nôh, kde vytvára tzv. obnôžky, ktoré po prílete prenechá na spracovanie mladuškám (mladé včely ktoré ešte neopúšťajú úľ). Tie peľ vrstvia do buniek plástov, utláčajú ho hlavou a po naplnení buniek do 2/3 ho zalejú vrstvičkou medu. Obnôžkový peľ má v porovnaní s natívnym peľom rastlín zmenené vlastnosti, je sladší a stráviteľnejší.

Peľ sa včelám odoberá najčastejšie pomocou peľochytov. Peľochyty sú plastové dosky s vyvŕtanými otvormi o priemere 5 mm, ktoré sa vkladajú do letáčového otvoru alebo do dna úľa. Pod doskou s otvormi je uložený zásobník prikrytý pletivom., do ktorého padajú obnôžky peľu. Spodok zásobníka na peľ je z veľmi jemného pletiva aby vlhký peľ dobre vetral a nedošlo k plesniveniu peľu počas dňa. Peľ na zvláštne účely sa získava aj jeho vypichávaním z buniek plástov. Obnôžkový peľ sa musí sušiť, pretože čerstvý by sa nedal skladovať, obsahuje približne 20-25% vody. Suší sa na lieskach z hustým pletivom aby mal peľ vlhkosť okolo 8%. Potom sa čistí a ukladá do plastových sáčkov, alebo do hermeticky uzatvárateľných nádob.

Veľkú časť peľu tvoria bielkoviny približne 14 - 55% ďalej cukry 15 - 30%, tuky: 0,1 - 5%, voda (v čerstvom peli) 20-25% a ďalej enzýmy, vitamíny, popoloviny, nukleové kyseliny, organické kyseliny a farbivá.

Peľ sa využíva hlavne v potravinárstve v natívnom stave, ako prídavok do cereálnych výrobkov, tyčiniek, sladkostí, medu, masla. Peľ obsahuje všetky pre človeka nevyhnutné esenciálne aminokyseliny, má viac proteínov, minerálov a vitamínov ako mäso.
Peľ sa využíva aj vo farmaceutickej oblasti najmä pri problémoch s prostatou, a ako podporná zložka iných liekov. Preventívne sa dávkuje 20 g peľu denne na celkové povzbudenie organizmu a imunitného systému.
Peľ sa využíva ďalej v kozmetike najmä v pleťovej kozmetike.

 

 

Včelí peľ - sušený

Včelí peľ pôsobí blahodarne na všetky orgány ľudského tela. Je to najväčší antioxidant, ktorý sa vôbec nachádza v prírode. Antioxidanty sú považované za možné ochranné látky pred poškodením ľudského organizmu voľnými radikálmi a spomaľujú vývoj mnohých chronických ochorení. Včelí peľ obsahuje 185 živín a 22 aminokyselín, tisíce rôznych enzýmov, hormónov, vitamínov a ďalších látok. Peľ obsahuje 35% proteínu, obrovské množstvo B komplexu, vitamíny A, C, D a E, K, minerálne látky (napr. draslík, horčík, vápnik, meď, železo, kremík, fosfor, síra, chlór, mangán), bielkoviny (napr. leucín, izoleucín, valín, lyzín, metionín, fenylalanín, treonín, tryptofán) ďalej 22 aminokyselín, organické kyseliny, terpentíny, nukleové kyseliny, regulátory rastu, esenciálne mastné kyseliny (napr. linolová, linolénová, arachidonová), sacharidy (napr. glukóza, fruktóza, dextrín, škrob, celulóza, ribóza, pentóza, kyselina glukurónová, kyselina pyrohroznová, pollenín), 27 minerálnych látok (napr. draslík, horčík, vápnik, meď, železo, kremík, fosfor, síra, chlór, mangán) a viac ako 100 enzýmov.
V prírodnej liečbe a prevencií má peľ mimoriadne dôležité miesto so širokým spektrom použitia. Pri užívaní peľu väčšina ochorení slabne alebo úplne zanikne.

 

Liečebné využitie peľu:
- pri chudokrvnosti z nedostatku železa
- pri anémii následkom silnej menštruácie
- pri chorobách pečene – po žltačke, pri cirhóze
- pri chronickom zápale prostaty, po operáciách prostaty
- pri srdcovo cievnych ochoreniach
- pri zápche, žalúdočných problémoch, ochoreniach čriev a ťažkosti s trávením
- pri nechutenstve a úbytku hmotnosti
- pri poruchách telesného a psychického vývoja
- pri ochoreniach kože, kĺbov, očí
- pri poruchách spánku a depresiách, vďaka bohatému obsahu zinku a vitamínu B6
- pri cukrovke – pomáha regulovať hladinu glukózy
- pri dermatologických poruchách, napríklad vredoch, akné, ekzémoch, herpesoch
- pri hojení rán a poškodených tkanív
- pri žilovej nedostatočnosti, kŕčových žilách, hemoroidoch.
- pri zvýšenej fyzickej a psychickej námahe



Peľ tiež spomaľuje procesy starnutia. Slúži ako rehabilitačný prostriedok po operáciách a chorobách. Slúži tiež ako podporný prostriedok imunitného a nervového systému, pomáha predchádzať infekciám. Peľ tiež napomáha revitalizovať vlasy a pôsobí preventívne proti ich vypadávaniu. Peľ môže chrániť pred sennou nádchou, ktorá zapríčiňuje astmu. Peľ u diabetikov znižuje hladinu cukru v krvi. Predchádza vypadávaniu vlasov, zlepšuje ich vzhľad a rast. Je to vďaka cistínu - aminokyseline obsahujúcej síru. Vlasy obsahujú okolo 1% cistínu. Vlasy prestanú vypadávať a niekedy hustnú. Peľ zabraňuje tiež lámavosti nechtov.

 
Peľ nie je návykový a nemá žiadne nežiaduce vedľajšie účinky. Peľ prináša dobré výsledky aj pri depresiách a zníženej potencie. Peľ je biologický stimulátor, ktorý výborne pôsobí na produkciu pohlavných hormónov. V prípade chronickej zápchy alebo preháňania reguluje črevné funkcie.

Peľ je včelí produkt ktorý je značne koncentrovaný, a preto stačí užívať peľ niekoľko krát za rok. 40 g peľu obsahuje toľko denných dávok vitamínu R (rutin), že môže ochrániť niekoľko ľudí pred krvácaním do mozgu, sietnice oka a srdca. 30 g peľu dokáže úplne pokryť dennú potrebu esenciálnych aminokyselín pre ľudský organizmus.

Peľ sa nedoporučuje užívať pri onkologických ochoreniach, z dôvodu že telo pri onkologických ochoreniach nevie rozlíšiť chorú a zdravú bunku, a teda vyššiu výživu a podporu od včelieho peľu by dostali aj choré bunky! Pri onkologických ochoreniach je vždy najlepšie sa poradiť s lekárom. Tiež sa peľ nedoporučuje užívať v prvých troch mesiacoch tehotenstva.

 

Dávkovanie

Dávkovanie dospelý: Preventívne :  12 g (3 čajové lyžičky) za deň, Liečebne : 24 g (6 čajových lyžičiek) za deň

Dávkovanie deti:  Od 3-5 rokov: 6 g (1 až 2 čajové lyžičky) za deň, od 6 – 12 rokov:  8 g (2 čajové lyžičky) za deň

Dennú dávku je najlepšie užívať 15 minút pred jedlom ráno nalačno. Je možné peľ užiť aj počas jedla, ale nikdy nie večer alebo na noc! Doba užívania jeden mesiac, potom musí nasledovať prestávka minimálne jeden týždeň. Optimálne je užívanie niekoľko krát za rok, hlavne na začiatku ročných období, pred chrípkovými obdobiami a počas zvýšeného výskytu chorých vo vašom okolí a pod. Niekedy treba pokračovať aj dlhšiu dobu napr. aj celý rok pri zanedbanom ochorení prostaty a pod. Aj v týchto prípadoch je nutné z času na čas urobiť si 5 dennú prestávku a pokračovať ďalej.

Skladovanie peľu: V uzavretej nádobe, na tmavom a suchom mieste pri teplote do 4°C..

Odporúčaný spôsob užívania peľu: Do úst si vložíme jednu čajovú lyžičku peľu, peľ necháme v ústach rozpustiť pomocou slín (pretože sliny napomôžu k lepšiemu využitiu látok nachádzajúcich sa v peli  v našom organizme), dobre rozžujeme a následne prehltneme. Ak by sme peľ len prehltli a zapili vodou, peľ  by cez naše tráviace ústrojenstvo príliš rýchlo prešiel a telo by nedokázalo využiť z užitočných látok peľu maximum. Ak sa Vám chuť peľu nepáči odporúčame si do úst pridať aj trocha medu s peľom.

POZOR - Peľ sa nesmie podávať bez lekárskeho dozoru silným alergikom!

 

Ponuku sušeného včelieho peľu z produkcie našich včelníc nájdete v našom e-shope na tomto linku tu Sušený včelí peľ e-shop

NÁKUPNÝ KOŠÍK

 x 

Prázdny košík

UŽÍVATEĽSKÝ PANEL

KTO JE ONLINE

Práve tu je 69 návštevníkov a 3 členov on-line




www.Slovensky-Med.sk™ na Google+ | SpeedTech - všetko pre ozvučenie Vášho automobilu

Copyright © 2013 - 2016 Peter Pišák - Apis Original™ - www.Slovensky-Med.sk™ Všetky práva vyhradené.

TOPlist

Stránka bola načítaná za 0.004 sekúnd

Darčeky - vtipné a originálne darčeky