Med

Ponuku včelieho medu z produkcie našich včelníc nájdete v našom e-shope na tomto linku tu Včelí med e-shop

 

Včelí med zvyšuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu. Priaznivo ovplyvňuje krvný obeh, vyživuje srdce, obsahuje látky podporujúce tvorbu kostí. Posilňuje nervovú sústavu, dobrý spánok, veselosť a dobrú pamäť. Peľové zrná v kvetových medoch sú zdrojom vitamínov. Existujú rôzne druhy medov napr. medovicový med, agátový med, repkový med, kvetový med atď.

 

Včelí med

Med je nasýtený roztok cukrov, ktorý včely medonosné vytvárajú z nektáru kvetov alebo medovice. Nektár je sladká šťava vylučovaná nektarodajnými rastlinami ako produkt fotosyntézy. Medovica je sladká šťava vylučovaná ako nevyužitý produkt metabolizmu niektorých zástupcov vošiek, červov a pod. živiacich sa šťavami z rastlinných pletív. Nektár alebo medovicu nasáva včela medonosná pohybmi hltanových svalov cez cuciak a pažerák do medového váčku, ktorý ma kapacitu až 55 mg sladiny. Po návrate odovzdáva lietavka (staršia včela ktorá lieta mimo úľ) obsah medového váčku vnútroúľovým robotniciam (ktoré ešte neliatajú - nie sú dosť staré), ktoré ho ďalej spracovávajú a uskladňujú, a lietavka vylieta opäť na zber - znášku. Prinesená kvapka sladiny (nektáru alebo medovice) je zaradená do kolobehu potravy celého včelstva, je niekoľkokrát prehltnutá a znovu odovzdaná ďalším včelám. Prebiehajú pritom rôzne fyzikálne zmeny (odparovanie vody z pôvodných 30 až 95% v sladine, až pod výsledných 20% vo vyzretom mede), ako i rôzne biochemické zmeny (pridávanie výlučkov hltanových žliaz včely, ktorých enzýmy štiepia zložitejšie cukry na jednoduché, a to glukózu a fruktózu). Zahustenou sladinou robotnice (samice včely) plnia bunky plástov až po samotný okraj a po odparení dostatočného množstva vody vyzretý med zaviečkujú tenkými voskovými viečkami. Včelí med je vyzretý, ak je aspoň horná tretina medového plástu v úli zaviečkovaná a pri náhlom trhnutí plástu z neho nevyfrkuje sladina.
Farba medu závisí podľa druhu a pôvodu sladini (nektáru alebo medovice) z ktorého včely sladinu priniesli do úľa môže byť vodojasná, žltá, červená až čiernohnedá podľa druhu medu /napríklad agátový med by mal byť až priehľadný ako tekuté sklo/.
Med má arómu podľa pôvodu z akého kvetu pochádza, čiže kvetové medy voňajú po kvetoch a medovicový med má nevýraznú arómu. Med má sladkú chuť a obsahuje príchute podľa zdroja znášky nektáru. Med je tekutý, kašovitý až tuhý v závislosti od pomeru hlavných cukrov.
Najväčšiu časť obsahu medu tvorí glukóza a fruktóza (približne v pomere 1:1) 65 až 75% ďalej je to voda 16 až 22%, sacharóza a ďalšie disacharidy približne do 10%, polysacharidy do 1%, organické kyseliny do 0,5%, popoloviny do 0,1 až 0,2%, bielkoviny do 0,1 až 0,2%, vitamíny, minerálne látky, enzýmy, hormóny, inhibítory, peľ a organické farbivá.

Prírodný neupravený vyzretý (zaviečkovaný) včelí med má obsah vody približne 14 až 18 %. Ak je obsah vody pod 18 %, nemôže sa v mede množiť prakticky žiadny organizmus ani baktérie a pod. Rozborom peľov a výtrusov rastlín v neupravenom mede sa dajú určiť kvety, z ktorých bol med zozbieraný.

Včely sú jediným blanokrídlym hmyzom, ktorý produkuje také množstvo medu, ktoré postačuje nie len na vlastný rozvoj včelstva, ale aj na vytvorenie zásob, o ktoré sa včelár s nimi delí. Dostatočné zásoby medu dokážu včelstvá vytvoriť vďaka tomu, že v čase hlavnej znášky ich spoločenstvo (jedná rodina obsadzujúca jeden úľ pozostávajúci z 2 – 3 nádstavkov) tvorí približne 50000 až 80000 včiel. Na nazbieranie jedného kilogramu medu potrebujú vzlietnuť 2 až 5 miliónkrát, v závislosti od vzdialenosti a výdatnosti nektáru kveteny.
Medom sa včely kŕmia a prebytok ukladajú do zásob (do medníka). Med v medníku zreje, odparuje sa z neho prebytočná voda a dostáva konzistenciu, ktorá sa od dobrého medu požaduje. Med je vzácnym liekom a potravinou, ktoré ľudia poznali už v dávnej minulosti.

Vedci odhadujú, že včely sa vyskytovali na našej planéte už pred viac ako 80 miliónmi rokov. Podľa posledných nájdených včiel vo fosíliách sa ich vek odhaduje dokonca až na 100 miliónov rokov. Do začiatku pestovania cukrovej repy a výroby cukru z nej sa med používal najmä v domácnostiach ako sladidlo.

 

Najbežnejšie druhy medov na Slovensku podľa pôvodu:

Kvetové (nektárové) medy - sú svetlejšie, jednodruhové alebo viacdruhové. Z jednodruhových sú bežné med agátový (bezfarebný až žltkastý, nekryštalizuje), lipový (zlatožltý, číry), slnečnicový (žltý s hrubými kryštálmi), repkový (bledožltý, kryštalizuje na bielu farbu), ďatelinový (žltý, kryštalizuje na suchobielu tuhú látku), malinový (zlatohnedý, aromatický). Z viacdruhových medov sa vyskytuje napr. ovocný, lúčny med a pod.

 

 Ponuku včelieho medu z produkcie našich včelníc nájdete v našom e-shope na tomto linku tu Včelí med e-shop

 

NÁKUPNÝ KOŠÍK

 x 

Prázdny košík

UŽÍVATEĽSKÝ PANEL

KTO JE ONLINE

Práve tu je 72 návštevníkov a žiadni členovia on-line




www.Slovensky-Med.sk™ na Google+ | SpeedTech - všetko pre ozvučenie Vášho automobilu

Copyright © 2013 - 2016 Peter Pišák - Apis Original™ - www.Slovensky-Med.sk™ Všetky práva vyhradené.

TOPlist

Stránka bola načítaná za 0.004 sekúnd

Darčeky - vtipné a originálne darčeky