ODBER NOVINIEK

 

 

Prihlásením sa získate niekoľko výhod

Viac info TU

Hodnotenie užívateľov:  / 0
StrašnýNajlepší 

Včelí jed

 


Včelí jed je sekrétom jedovej žľazy včelej robotnice alebo matky. Sústreďuje sa v jedovom Včela s vytrhnutým žihadlomvačku včely, odkiaľ sa zložitým žihadlovým aparátom vpravuje do tela nepriateľa. Ak je včela mladšia ako 21 dní, po vyprázdnení jedového vačku sa jej vytvorí nový jed. Pri teplokrvných živočíchoch, ako je napríklad človek, kontraktilná koža uväzní žihadlo v mieste vpichu, a teda dochádza k vytrhnutiu celého žihadlového aparátu a následnému úhynu včely. Tvorbu jedu podmieňuje prítomnosť bielkovín (peľu) v potrave.

Včelí jed sa získava pomocou odoberacieho rámika vybaveného odporovými drôtmi, pod ktorými je umiestnená gumená podložka, pijavý papier a tvrdý podklad. Odoberací rámik sa umiestňuje pred letáčový otvor úľa a napája sa na elektrický zdroj (12 V) s induktorom napätia (na 250 V). Odber žihadiel trvá cca 25 minút v skorých ranných hodinách, keď sú ešte staršie robotnice v úli. Treba počítať s vysokou útočnosťou včiel pri získavaní jedu takouto formou. Nové metodiky získavania jedu sú založené na princípe získavania jedu bez odobratia žihadlového aparátu. Včelí jed sa uskladňuje vysušený v tmavých hermeticky uzavretých liekovkách, na bezpečnom mieste, pretože ide o vysokotoxickú látku.

Včelí jed je bezfarebná kvapalina, ktorá na vzduchu rýchlo vysychá na šedobiele priezračné kryštáliky.

Včelí jed obsahuje 60% bielkovín, predovšetkým mellitín, ďalej apamín, MCD-peptid, 40% ostatné látky ako napríklad voľné aminokyseliny (histamín, serotonín), cukry (glukóza a fruktóza), enzýmy (fosfolipáza A, hyaluronidáza), prchavé látky.

Včelí jed sa využíva hlavne v lekárske pri zápalových reumatických procesoch, zápaloch kĺbov, šľachových systémov, chronických bolestiach chrbta, neuralgii trojklanného nervu, poruchách pohybového aparátu, na desenzibilizáčnú liečbu proti nežiadúcim reakciám. Aplikuje sa vo forme rôznych mastí, inhaláciou, vpichom živou včelou, injekčne. Treba pamätať na alergikov, u ktorých môže dôjsť až k anafylatickému šoku za príznakov zlyhania základných životných funkcií.

NÁKUPNÝ KOŠÍK

 x 

Prázdny košík

PRIHLÁSENIE

NAŠE OCENENIA




www.Slovensky-Med.sk™ na Google+

Copyright © 2013 - 2023 Apis Original™ - www.Slovensky-Med.sk™ Všetky práva vyhradené.

Stránka bola načítaná za 0.002 sekúnd

Zdravotné a výživové tvrdenia: Podľa nariadenia EP a rady ES č. 1924 z roku 2006, nemôžu byť žiadnym potravinám priraďované iné výživové a zdravotné tvrdenia okrem povolených. Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na webstránke predávajúceho sú len súborom informácií voľne prístupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny prípadne jej nutričných a liečivých účinkoch. Pokiaľ kupujúci požaduje presné informácie podložené odbornými a vedeckými štúdiami je dôležité oboznámiť sa s nimi prostredníctvom všetkých dostupných odborných zdrojov. Možné pozitívne ale aj nežiadúce účinky potraviny musí kupujúci pred použitím vždy vopred konzultovať so svojím lekárom! Rady, informácie a recepty, ktoré sú uvedené na webstránke predávajúceho nenahrádzajú rady lekára. Sú len osobným odporúčaním predávajúceho. Predávajúci nenesie zodpovednosť za nesprávny výklad obsahu. Kupujúci má sám zodpovednosť za svoj zdravie.Všetky informácie na webstránke predávajúceho majú informačný charakter a v žiadnom prípade neslúžia ako náhrada liečby predpísanej lekárom. Predávajúci odporúča preto všetky zdravotné problémy kupujúceho konzultovať s jeho ošetrujúcim lekárom, predovšetkým pokiaľ ide o tehotné a dojčiace ženy, malé deti, resp. ľudí trpiacich vážnymi ochoreniami.